سفارش تبلیغ
صبا ویژن

95/6/31
7:28 صبح

دانلود پروژه مقاله در مورد منابع زغالسنگ و معادن زیرزمینی word

بدست ali در دسته

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود پروژه مقاله در مورد منابع زغالسنگ و معادن زیرزمینی word دارای 44 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود پروژه مقاله در مورد منابع زغالسنگ و معادن زیرزمینی word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود پروژه مقاله در مورد منابع زغالسنگ و معادن زیرزمینی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود پروژه مقاله در مورد منابع زغالسنگ و معادن زیرزمینی word :

منابع زغالسنگ و معادن زیرزمینی

پیشگفتار
تمام معدنهای زیرزمینی باید بطور مؤثری تهویه شوند اولاً برای تأمین اکسیژن کافی برای تنفس افراد، ثانیاً برای ایجاد شرایط کاری راحت برای کارکنان تا با حداکثر کارایی فعالیت کنند. ثالثاً برای رقیق کردن و خارج کردن گازها و گرد و غبار از معدن که در غیر این صورت جو معدن را آلوده می کنند.

در اصل با عبور دادن حجم کافی از هوای کثیف که از چاه خروج هوا خارج می شود به تمام اهداف بالا می توان رسید. برای ایجاد چنین جریان هوایی یک اختلاف فشار برای غلبه بر مقاومت معدن در برابر جریان هوا باید ایجاد شود. در معدنهای کوچک کاهی این امر به کمک تهویه طبیعی انجام می شود

.
اما در بیشتر معدنهای امروزی اختلاف فشار کافی به صورت مؤثری با نصب یک پنکه مکنده در بالای دهانه چاه خروج هوا ایجاد می شود که بوسیله پنکه‌های کمکی نصب شده در مدار اصلی تهوی و در نقاط پیش بینی شده تقویت می شود. در تمام این حالتها حفاریهای

معدنی باید چنان طراحی شوند که حداقل مقاومت را در برابر جریان هوا بوجود بیاورند.
علاوه بر مشکلات حرارت و رطوبت زیاد، گازها و گرد و غبار زیان آور مختلفی نیز در معدن تولید می شود. آنها شامل گازهای منوکسید کربن، متان، اکسید نیتروژن و سولفید هیدروژن برای هر کدام از این گارها حدود مجازی برای حداکثر سطوح تعیین شده است.
به این ترتیب هم از بروز مشکلات فیزیولوژیکی خطرناک و هم از تشکی

ل مخلوط های انفجار آور در هوا مانند متان در بیشتر معدنهای زیرزمینی دیگر جلوگیری می شود. وقتی تمرکز متان در هوا بین 5 تا 14 باشد در اثر یک شعله باز یک انفجار شدید می تواند رخ دهد. تمرکز بیش از یک درصد متان در عمل مجاز نیست.

مقدمه:
قبل از دهه 1990 ذغال سنگ مهمترین منبع سوختی اکثر کشورهای صنعتی جهان به ویژه آمریکا را تشکیل می داده و در حدود 90 درصد از نیاز انرژی آنها را تأمین نموده است. بعد از آن به دلیل تغییراتی که در وضعیت نفت خام و گاز طبیعی در بازارهای بین المللی صورت گرفت اهمیت ذغال سنگ کاهش یافت. با این وجود در حال حاضر ذغال سنگ منبع اولیه سوخت جهت تولید الکتریسیته می باشد زیرا بسیار ارزانتر از سوختهای فسیلی دیگر و در بسیاری از کشورها فراوانتر از آنهاست. در آمریکا، به عنوان مهمترین کشور صنعتی جهان، در سال 2000 میزان مصرف ذغال سنگ برای تولید برق حدود 83 میلیون تن (91 درصد از کل مصرف آن) بوده است که با این میزان بیش از نصف برق مصرفی آمذیکا تولید گریدید.

قبل از دهه 1970 گاز طبیعی ارزانترین سوخت مصرفی برای تولید الکتریسیته بوده است. در سال 1970 میانگین قیمت تمام شده برای هر میلیون Btu انرژی از گاز طبیعی 28 سنت، از ذغال سنگ 31 سنت و از نفت 42 سنت بوده است. از سال 1976 ذغالسنگ به ارزانترین سوخت برای تولید الکتریسته تبدیل شد. در حالیکه در همین سال نفت با 56/2 و ذغال سنگ با22/1 در درجات بعدی بوده اند. اگرچه هزینه تولید برق از ذغال سنگ افزایش یافته است با این وجود بسیار پایین تر از گاز طبیعی و نفت است.

قیمت میانگین ذغالسنگ تحویل شده برای تولید الکتریسیته در سال 2000 به ازاء هر تن (Short tonne) 28/24 دلار بوده است. نوسانات قیمت ذغال سنگ در بازار آمریکا از سال 1990 تا 1999 به صورت جدول شماره (1) بوده است. سیر نزولی قیمت آن به خوبی مشخص است.

کاربرد مهم دیگر ذغال سنگ تولید کک از آن است که برای ذوب کانه آهن و تولید فولاد به کار می رود قیمت میانگین ذغال سنگ های ویژه یای که برای ساختن کک استفاده می شود، در اوایل سال 1950 کاهش یافته است. از سال 1993 تا 2000 از 44/47 دلار در تن تا 45/44 دلار در تن کاهش یافته است. همانگونه که از جدول(1) مشخص است قیمت ذغال سنگ استخراجی در معدن در سال 1995 حدود 1 دلار پایین تر از سال 1998 بوده است. این در حالی است که این کاهش در 17 سال متمادی ادامه داشته است.

از آنجائی که ذغال سنگ دارای فراوانی زیادی است . برای مدت های طولانی قیمت آن پایین مانده است، بنابراین در بسیاری از طرحهای تولید برق در آمریکا از آن استفاده می کنند(ارقامی که در بالا آنها اشاره گردید از اطلاعات موجود در پایگاه اینترنتی eia.doe.gov مربوط به اطلاعات انرژی (Energy information sheet) استخراج گردیده اند.
ار کاربردهای دیگر زغال سنگ، بویژه لیگنت، کاربرد ویژه آن جهت تولید نفت و گاز است. از این ذغال سنگ تا حدود 38 گالن در تن نفت بدست آمده است. ذغال سنگهای نوغ لیگنیت به دلیل مقدار مواد فرار بالا، نسبت به ذغال سنگ های رده بالا دارای پتانسیل بیشتری در این زمینه هستند. ذغال سنگ دارای کاربردهای دیگری در صنایع دیگر از جمله نساجی، سیمان، قند و غیره است.

این مواد اگرچه عمدتاً در افقهای زمانی اواخر پالئوزوئیک و مزوزوئیک دیده می شوند، اما ذغال سنگهای ترشیاری نیز ذخایر عظیمی را در سرتا سر دنیا تشکیل می دهند و مزیت نسبی آنها وضعیت آنها برای فعالیتهای معدنکاری آسانتر است و ذغال سنگهای ترشیاری در بسیاری از کشورها دارای کاربردهای زیادی برای تولید الکتریسیته هستند.
بنابراین اجرای عملیات اکتشافی جهت پی جوئی ذغال سنگ در این منطقه نه تنها توجیه توسعه صنایع تولید برق و صنایع دیگر در منطقه می شود، محدودیت منابع نفت و گاز و دوری منطقه مورد مطالعه از این منابع توجیهی بر اکتشاف منابع دیگر انرژی در منطقه هستند.

مختصری در مورد ذخایر ذغال سنگ در حوزه کرمان:
رسوبات ذغال دار در حوزه کرمان با میانگین ضخامت 4870 متر از شمال خاوری(2520 متر) به جنوب باختری(7400 متر) تغییر ضخامت می دهند. تعداد لایه های ذغالی کارپذیر و غیرکارپذیر آن 94 لایه است که 63 لایه آن با ضخامت حداکثر 3/0 تا 4/0متر هستند. ذغال خیزی اصلی در

بخشهای دهرود، داربید خون، ظغراجه قرار دارد و بخشهای نیزار، باب نیزو و دشت خاک فاقد ذغالخیزی است و فقط در بعضی از مناطق آن لایه های نازک و عدسی ذغال سنگ وجود دارد. ضریب ذغالخیزی کلی این حوزه 8/0 درصد و ضریب ذغالخیزی کارپذیر آن 24/0 درصد است. برشهای ذغالدار حوزه کرمان به 7 افق A،B، B1، ‍C، C1، D، E تفکیک شده اند. افق های ذغالدار بوسیله فواصل غیر ذغالی به ضخامت 120 تا 440 متر از همدیگر جدا می شوند و در داخل هر افق ذغالدار، لایه های ذغالی نزدیک به هم (با فاصله 15 تا 20 متر از همدیگر) هستند. ضخامت لایه

های ذغالی معمولاً کمتر از یک متر است، در بعضی مناطق ضخامت لایه ذغالی به 8 تا 9 متر می رسد. ذغالخیزی اصلی صنعتی در افق D قرار دارد و ضریب ذغالخیزی کلی آن 2/6 درصد و ذغالخیزی صنعتی آن 6/3 درصد است. لایه های ذغالی از جوانب محو می‌وند و در بعضی نقاط به آرژیلیت ذغالدار و آرژیلیت تبدیل می شوند.

افق A مربوط به تریاس بالا و با ضخامت 60 تا 80 متر است و دارای 7 لایه ذغال می باشد. در قسمت های شمال باختری و مرکزی ناحیه ذغالدار برونزد دارند و ضریب ذغالخیزی کلی این افق 67/1 درصد است و در آن لایه های کارپذیر دیده نمی شود.
افق B مربوط به تریاس استو در 150 متری بالای افق A قرار دارد ضخامت برش آن 100 تا 120 متر است و تا 8 لایه ذغالی که ضخامت هر یک 4/0 متر است وجود دارند. لایه های و آن در مناطق باب نیزو جنوبی،اشکلی و اسدآباد دارای ضخامت کارپذیر هستدند. ضریب ذغالخیزی کلی افق B در ناحیه کرمان 64/2 درصد و بیشترین آن در منطقه باب نیزو 16/4 است. ضریب ذغالخیزی کارپذیر آن 6/0 تا 84/0 درصد است.

افق B1 در 250 متری بالای افق B قرار دارد و در منطقه ذغالدار داربید خون شمالی دیده می شود. چهار لایه ذغالی در آن مشخص شده اند که تنها یک لایه آن با ضخامت 5/0 تا 2/1 متر کارپذیر است. ضریب ذغالخیزی کلی این افق در داربید خون شمالی 21/1 و ضریب ذغالخیزی صنعتی آن 01/0 درصد است.

افق C در زیر بخش طغراجه (ژوراسیک زیرین) و در 160 متری بالای افق B1 قرار دارد. ضخامت این افق 120 متر است و تا 17 لایه ذغالسنگی دارد. لایه های ذغالی کارپذیر ، و در قسمت مرکزی برش بخش پایین طغراجه قرار گرفته اند. در بعضی نقاط لایه های ، ، ، و نیز کارپذیر هستند. ضریب ذغالخیزی کلی افق C، 72/3 درصد و ضریب ذغالخیزی صنعتی آن 88/1 درصداست.

افق C1 در 310 متری بالای افق C قرار دارد و دارای ذغالخیزی ضعیف است. دارای 7 لایه ذغالی با ضخامت کلی 5/1 متر و فاقد لایه ذغالی کارپذیر است. میانگین ضخامت این افق 310 متر و ضریب دغالخیزی کلی آن 5/0 درصت است. ضخامت لایه های ذغال آن 1/0 تا 3/0 متر است.
افق D مربوط به ژوراسیک میانی بوده و ضخامت آن 170 متر است و قسمت بزرگ ذغالخیزی

صنعتی ناحیه کرمان در افق D قرار دارد. در حدود 30 لایه با مجموع ضخامت 24/11 متر وجود دارد که ضریب ذغالخیزی کلی آن 94/1 تا 94/7 درصد (میانگین 28/6) می باشد. بیشترین ذغالخیزی صنعتی در سه منطقه جنوب شرقی(هجدک باب نیزو)، مرکزی (دره گر سراپرده)، شمال باختری(پابدانا خمرود) وجود دارد.
افق E مربوط به ژوراسیک میانی است و در 120 متری بالای افق D واقع است. ضخامت آن از 110 تا 230 متر با میانگین 180 متر متغیر است. تا 13 لایه ذغالی در آن مشخص شده است که ضخامت کلی آنها 6/4 متر است. ضریب ذغالخیزی کلی آن 16/3 درصد و ذغالخیزی صنعتی آن 96/1 درصد است. 5 لایه آن کارپذیر هستند.

از نظر کیفی ذغالسنگ های ناحیه کرمان از نوع هومیک هستند و ذغالهای ساپروپلیک در آنها وجود ندارد و ترکیب پتروگرافی آنها از کلارین درخشان تا دورین مات متفاوت است. مارکهای گازی تا آنتراسیت بصورت پیاپی وجود دارد و در فاصله میان آنها مارکهای کک شو، کک شو چرب و گازی چرب و به مقدار کمتر چرب وجود دارد.
ذغالسنگ های ناحیه کرمان اغلب از ماسرالهای گروه ویترینت تشکیل شده‌اند (در افق C، 45 تا 55 درصد و در لایه های بالای افق D، 96 تا 98 درصد) مقدار سمی ویترینت از 2 تا 26 درصد در نوسان است و از افق C به افق E کاهش می یابد. مقدار فوزینیت ها از 5 تا 27 درصد متغیر است. کیپتینیت ها به مقدار کم (1 تا 2 درصد) وجود دارند.

بخش بزرگی از مواد کانیایی ذغالسنگ کرمان از مواد رسی آواری(67 تا 90 درصد) و بعد از آن کربناتها، سولفورها، کوارتز و کلسدون هستند. شیوه تشکیل ذغال افقهای A،B، و C برجا (Authoctonous) و به ندرت نابرجا (Alloctonous) هستند و خاستگاه آنها با رخساره مردابی کنار دریا و بسته است.

از نظر کیفیت ذغالسنگ کرمان، مقدار رطوبت آنها در حدود 14/0 تا 5/1 درصد، مقدار خاکستر از 2 تا 40 درصد است از نظر مقدار خاکستر، آنها را به شش گروه دسته بندی کرده اند: 1-با خاکستر ناچیز (10%< A) با خاکستر کم (15-1/10) 3-با خاکستر متوسط (25-1/15) 4-با خاکستر نسبتاً زیاد (31-1) 5- با خاکستر زیاد (40-1/31) 6-با خاکستر خیلی زیاد (50-1/40) ترکیب شیمیایی خاکستر دارای سیلیس 42 تا 53 درصد و آلومین 20 تا 27 درصد و اکسیدهای بازیک 12 تا 28 درصد است.

مقدار گوگرد از تا 44/7 درصد متغیر است که از این نظر نیز به شش گروه تقسیم شده اند. مقدار فسفر آنها 002/0 تا 22/0 درصد است که به 4 گروه تقسیم شده اند. مواد فرار آنها از 3 تا 5/43 درصد متغیر است که بستگی به درجه متامورفیسم و ترکیب پتروگرافی آنها دارد. ارزش گرمایی آنها از تا 9410 کیلوکالری بر کیلوگرم است. قابلیت پخت آنها از 6 تا 43 میلیمتر است و وزن مخصوص آنها 3/1 تا 8/1 گرم بر سانتیمتر مکعب، از نظر خودسوزی در گروه 1 و از نر گرد و غبار در زمره ذغالهای قابل انفجار تلقی می شوند.

در ذغالهای کرمان مارک (D) یا ذغال شعله ای وجود ندارد. مارگ(گ) یا گازی به صورت قطعات کوچک که به صورت دو گروه تکنولوژی (گ 17) و (گ6) دارای مواد فرار 1/37 تا 5/43، قابلیت پلاسیسیته 7 تا 21 میلیمتر، کربن 2/80 تا 5/83 و هیدروژن 2/5 تا 3/6 درصد، ارزش گرمایی 8033 هستند.
ذغالهای مارک (گ ژ) یا گازی چرب دارای گسترش زیاد است و ارزش گرمایی آن 8400 کیلوکاری بر کیلوگرم است. ذغالهای مارک چرب در ناحیه کرمان کم است. ذغال مارک کک شو در همان افقها دذر مناطقی که ذغالهای مارک گازی چرب وجود دارند بطور گسترده مشاهده می شوند. ذغالهای مارک کک شو چرب دارای گسترش و اهمیت قابل توجه هستند. ذغالهای مارک K نسبت به مارک کک شو چرب دارای گسترش محدودتر است و این ذغالها دارای بهترین خواص کک دهی هستند و از نظر صنعتی اهمیت فراوان دارند.
گسترش ذغالهای مارک کک شو لاغر (OC) در ناحیه کرمان محدود است. ذغالهای مارک غیر قابل پخت(HC) نیز دارای گسترش محدود هستند. ذغالهای مارک لاغر(T) در کناره باختری ناحیه کرمان دیده می شوند. ذغالهای مارک آنتراسیت (A) در ناحیه کرمان در افق C دهرود، دره گر و در افقهای A و B منطقه باب نیزوی جنوبی دیده می شوند. ارزش گرمایی آنها 9000 کیلوکالری بر کیلوگرم است.

بیشتر ذخایر ذغالسنگ کرمان دارای مارک کک شو است. ذخایر ممکن است گروه تخمینی ( ) تا عمق 1800 متر در مناطق ذغالدار کرمان 748 میلیون تن و ذخایر حوزه بادامویه که بیشتر از مارکهای لاغر است در گروه ذخایر احتمالی ( )، 220 میلیون تن ارزیابی شده است

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

95/6/31
7:27 صبح

دانلود پروژه مقاله بررسی تطبیقی دیدگاه های اسلام و علم روانشناس

بدست ali در دسته

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود پروژه مقاله بررسی تطبیقی دیدگاه های اسلام و علم روانشناسی در مورد تنبیه بدنی کودکان word دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود پروژه مقاله بررسی تطبیقی دیدگاه های اسلام و علم روانشناسی در مورد تنبیه بدنی کودکان word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود پروژه مقاله بررسی تطبیقی دیدگاه های اسلام و علم روانشناسی در مورد تنبیه بدنی کودکان word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود پروژه مقاله بررسی تطبیقی دیدگاه های اسلام و علم روانشناسی در مورد تنبیه بدنی کودکان word :

مقدمه:

از جمله روش های تربیتی که در علوم مختلف مورد بررسی زیادی قرار گرفته و موجب ایجاد مباحثات مختلف و فراگیری در بین نخبگان و مراکز آموزشی کشورها ی مختلف شده و حتی در مورد آن سازمان های بین المللی به ارائه منشور پرداخته اند ؛تعیین حدود و میزان استفاده از تنبیه بدنی در تربیت کودکان

3

است. تنبیه یکی از روش هایی ا ست که در موارد و موقعیت های معینی و با شرایط ویژه ای به عنوان یک روش حذف رفتار نامطلوب و یادگیری رفتار مطلوب ، تجویز شده است. اما متاسفانه بکارگیری بی هدف و بی مهار وغالباً بدون نتیجه ی آن، این روش تربیتی را منفورجلوه گر کرده است.بدون تردید بکارگیری خشونت فیزیکی شدید نسبت به کودکان نه تنها هیچ آثار مفیدی در پی ندارد که دربردارنده ی آثار متعدد سوء در آینده ی روحی روانی و حتی جسمی کودک می تواند با شد.

در مورد ضرورت تنبیه و چگونگی و میزان تاثیر آن در اصلاح رفتار، آراء و نظریات مختلفی وجود دارد وتقریباً همه ی روان شناسان و متخصصان تعلیم و تربیت به اظهار نظر و بیان تجربیات وتحقیقات خود در این زمینه پرداخته اند.دین اسلام به عنوان کامل ترین ادیان و مکتب شیعه به عنوان معتبرترین نماد اسلام حقیقی نیز، چون سایر موضوعات مهم برای انسان و حفظ کرامت و سلامت روحی و جسمی او، به موضوع تنبیه بدنی اشارات و تصریحات متعددی دارد .شناخت دیدگاه دقیق و مستند اسلام در این زمینه می تواند قدمی بلند و ا ررزشمند در برگزیدن روش تربیتی صحیح وکاملی باشد وطی این مقاله کوشیده شده است تا حدودی به این مهم دست یازیده شود.آن چه در مکتب تربیتی اسلام موج می زند حفظ

حرمت و منزلت و محبت به کودکان و کمترین استفاده از تنبیه بدنی در تربیت آنان است.

قله و نماد و نمود دیدگاه اسلام در خصوص کرامت انسان و ظرافت رفتار با کودک در سنت ما ،که منبعث از رفتار پیامبر رحمت(ص) و اهل بیت طاهرین او(ع) است به چشم می آید.

در رفتار حضرت ختمی مرتبت(ص) ،احترام به کودک و حفظ کرامت او سنتی بی تغییر و مشهود است.پیامبر رحمت به کودکان، پیش از آنان سلام می کرد،آنان را می بوسید و می بوئید و در دامن خود می نشاند و می فرمود:از ما نیست کسی که کودکان را تکریم نکند.در روایات بی شماری از خاندان عصمت و شرافت به مهربانی باکودکان توصیه شده ایم و من نتوانستم روایتی بیابم که پیامبر عظیم الشأن اسلام فرزندان یا نوادگان خود را تنبیه بدنی کرده باشند و این نکته به دلیل پیروی امامان معصوم ما از سنت پیامبر عظیم الشأن اسلام در رفتار آنان با کودکان نیز تسری یافته است.

4

پیامبر گرامی اسلام گاهی در هنگام نماز جماعت و در پیشگاه جمع کثیری از اصحاب، سر از سجده برنمی داشتند تا نوه های معصومش از دوش او برخیزند.کودکان را در آغوش می گرفتند و گاهی پیش می آمد که در همان حال به اقتضای کودکی در دامن منزه و قدسی فخر ملائک و دلیل خلقت ،ادرار می کردند و پیامبر ما که قرآن کریم “رحمه للعالمینش” خوانده است ،بی هیچ عصبانیتی ،والدین سراسیمه ی آن کودک را توصیه به صبوری و آرامش می کرد ندو از عصبانیت با کودک برحذر می داشتند و این رفتار پیامبر به نحو غیرقابل وصفی در دیدگاه دیگران تاثیر می گذاشت و بدون شک یکی از دلائل ترویج سریع اسلام در جزیره العرب، همین محبت و حفظ کرامت انسان و خصوصا کودکان در رفتار خاتم الانبیاء (ص) بود.روزی رسول اعظم(ص) حسن و حسین (ع) را می بوسیدند ،شخصی به نام عیینه یا اقرع بن حابس خطاب به پیامبر عرض کرد:من 10 فرزند دارم و هرگز هیچ یک از آن ها را نبوسیده ام.پیامبر به او فرمودند:هر کس رحم نکند به او رحم نمی شود.برپایه ی روایتی آن حضرت به قدری از این گفتار وی خشمگین شد که چهره اش برافروخت و به او فرمود:اگر خدا عاطفه را از دلت کنده است با تو چه کنم؟ هر کس بر خردسالان ما مهر نورزد و بزرگان ما را احترام نکند از ما (مسلمانان) نیست.((1

واین در حالی است که تا سال هایی دور و گاهی نه چندان دور ،جهان به اصطلاح متمدن ،نظرات افراطی و تفریطی فراوانی در خصوص کودکان داشت.

در قرن شانزدهم عقیده ی پیوریتان ها ٌ به گناهکاری ذاتیٍ به این دیدگاه منجر شد که کودکان به طور فطری شرور و لجوج هستند و برای رام کردن کودکان منحرف ،روش کننده های فرزند پروری خشن و

puritan: 1

original sin:2

5

محدود کننده ای توصیه شد اگرچه عطوفت والدین مانعی در انجام رفتارهای بسیار سرکوبگرانه بود.(کلارک-استوارت،(1998ٌ
نوشته های جان لاک (1632-1704)ٍ فیلسوف بریتانیائی پیش درآمد دیدگاه قرن بیستم یعنی رفتارگرائی بود.لاک، کودک را به عنوان لوح سفید َدر نظر داشت .طبق این دیدگاه ، کودکان در ابتدا چیزی نیستند و تجربه، شخصیت آن ها را شکل می دهد.(لاک-(1892/1690فلسفه ی او که طرفدار تربیت بود، باعث ترویج خشونت و تنبیه به محبت و دلسوزی نسبت به کودکان شد.

در قرن حاضر و درسال های نه چندان دور بسیاری از والدین ،هر گاه اشتباهی از فرزندانشان یا رفتاری که از نظر آن ها درست نبود سر می زد تنها رویکرد تربیتی را در تنبیه بدنی او می دانستند ،فارغ از این که تا چه اندازه این رویکرد ،مؤثر یا بی تأثیر بوده است، بی هیچ تردیدی، گمان والدین این بوده است که دارند به تربیت کودک خود اقدام می کنند و احتمالا باتنبیه بدنی به مقصود خود با سرعت بیشتری نائل می شوند.همین جا لازم است به این نکته اشاره شود که آیا ما به طور اساسی تعریفی از درست یا نادرست باتوجه به سن و سال فرزند خود داشته ایم ؟ شاید مثالی ساده بتواند بهترموضوع را تببین کند.

فکر کنید که شما ظرف عتیقه ای دارید که از نیاکان شما دست به دست به شما رسیده است و آن را با وسواس و دقت در بوفه ی خود در هال منزل به نمایش گذاشته اید و به آن می بالید و به همه ی میهمانان خاص خود ،به عنوان نمادی از قدمت و هنر و والایی خانوادگی خود نشان می دهید.

فرزند دو ساله ی شما بی خبر از همه جا ، لحظه ای در غیاب شما، آن را از بوفه خارج و به عنوان اسباب بازی استفاده کرده و شما آن ظرف ارزشمند را شکسته در دامن او می یابید چه کار می کنید ؟! او را تنبیه می کنید ؟!
1 clark-stewart:

2 john locke:

3 tabula rasa:

6

آیا کودک دو ساله ی شما قادر است واژه ی عتیقه یا تمدن یا یادگار را بفهمد؟! بدون تردید خیر.

پس نکته مهم دراین موضوع این است که ابتدا تعریفی درست ،منطبق با سن کودک از درستی یا نادرستی کاری که انجام داده است داشته باشیم و این از نظر تربیتی نکته ای سزاوارتوجه است.

گاهی ما تصور می کنیم که هر چه که ما فکر می کنیم درست است، یا به آن علاقه داریم ،برای کودک هم درست انگاشته می شود ،این درحالی است که نه تنها از نگاه کودک این ممکن است درست نباشد بلکه از نظرعلمی هم می تواند درست نباشد.

هدف ازبخشی از مطالبی که در این مقدمه به آن ها اشاره شد این بود که بگوئیم خوبی یا بدی باید با توجه به سن و فرهنگ و محیط و درک نگاه کودک به زندگی تعریف شود و از تعریف باید ها و نباید های غیرمنطبق با شرایط و اقتضائات روحی و روانی مرتبط با سن کودک به شدت پرهیزشود.اکنون تصور کنید که چه عوارض غیرقابل جبرانی برای آینده ی او در میان خواهد آمد وقتی کودک علاوه بر محرومیت از بسیاری فعالیت ها و رویکردهای مورد علاقه اش، که کاملا منطبق با سن و سال او است و به نحو ناصحیحی ،به دلیل عدم درک شرایط سنی و روحی وشناختی توسط والدین ،برای او وضع شده است دراثر عدم رعایت این مقررات، تنبیه بدنی راهم تحمل کند.

در این مقاله خواهیم کوشید تعارض تنبیه بدنی کودک با تربیت صحیح را از نگاه دین و علم روان شناسی بررسی کنیم و بعد از تعریف تنبیه به عوارض تنبیه بدنی از هر دو منظر گفته شده اشاره کنیم.امیدوارم این مقاله مورد استفاده و توجه واقع شود.

الف:تعریف تنبیه:

تنبیه، واژه ای عربی از باب »تفعیل« و از مادهنَبَه(2)« »است که در لغت نامه ها این گونه تعریف شده است: »نبه: النبه القیام و الانتباه من النوم، و قد نبهه و انبهه من النوم فتنبه و انتبه من نومه، استیقظ، و التنبه مثله«؛ برخاستن و بیدار شدن از خواب، بیدار شدن از خواب غفلت. تنبیه هم مانند نبه است؛ یعنی تنبیه هم از این

7

ماده است، و به معنای بیدار شدن از خواب غفلت است. وجه نام گذاری مجازات متربیان خطاکار به تنبیه، به خاطر آن است که بدین وسیله، او را از خواب غفلت بیدار می کنند. در فرهنگ های فارسی برای تنبیه معانی مختلفی بیان شده است؛ از جمله: آگاه و بیدار کردن، واقف گردانیدن بر چیزی، مجازات کردن، گوشمالی دادن، سیاست کردن و چوب زدن.

دهخدا واژه »تربیت« را به »پروردن، آداب و اخلاق را به کسی آموختن، آموختن و پروردن کودک تا هنگام بالغ شدن« معنا کرده است.((3

ب: تنبیه در اصطلاح

در اصطلاح، از تنبیه یا Punishment، تعاریف مختلفی شده است که به برخی از آن ها اشاره می گردد:

آزرینٌ و هیلزٍ در تعریف تنبیه می گویند: »تنبیه کاهش دادن احتمال بروز آتی یک پاسخ است که در نتیجه ارائه ی محرکی پس از آن پاسخ حاصل می شود؛ محرک ارائه شده محرک تنبیه کننده و کل فرآیند تنبیه نام دارد.«

رینولدزَ در تعریف تنبیه چنین می گوید: »تنبیه عبارت است از ارائه ی مشروط یک رویداد آزاردهنده یا حذف یک رویداد تقویت کننده. افزون بر آن، تنبیه شامل ارائه یک محرک آزارنده است که اغلب دردناک یا ناخوشایند است.(4)«

بر اساس این تعریف، یک محرک آزارنده بر حسب احساسات دردناک یا ناخوشایند تعریف نمی شود، بلکه بر اساس تغییری که در رفتار ایجاد می کند تعریف می شود. یک محرک آزارنده، محرکی است که ارائه مشروط آن، احتمال بعدی رفتار را کاهش می دهد.

Azrin:1

Hilz:2

Reynolds:3

8

گاتری می گوید: »تنبیه به وسیله آن چه که ارگانیسم تنبیه شده را به انجام آن وامی دارد تعریف می گردد. تنبیه نه به علت ناراحتی که تولید می کند، بلکه به سبب این که نحوه ی پاسخ دهی فرد به محرک های معین را تغییر می دهد، مؤثر است. تنبیه در صورتی مؤثر است که پاسخ تازه ای را به محرک های قدیمی ایجاد کند. تنبیه به این علت در تغییر دادن عادت نامطلوب مؤثر است که رفتار ناهمساز با رفتار تنبیه شده را ایجاد می کند.((5

ریموند میلتن برگرٌ می گوید: »تنبیه یک اصل رفتاری است. زمانی که رفتار با پیامدی که منجر به کاهش در احتمال بعدی رفتار می گردد دنبال شود، تنبیه اتفاق می افتد. پیامد پیرو رفتار ممکن است شامل ارائه رویداد محرک (تنبیه مثبت) یا رویداد محرک (تنبیه منفی) شود.«

امانوئل کانتٍ: کانت تنبیه را به دو نوع تقسیم می کند: تنبیه طبیعی و تنبیه مصنوعی.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

95/6/31
7:27 صبح

دانلود پروژه مقاله بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سـلامت روان

بدست ali در دسته

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود پروژه مقاله بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سـلامت روانـی و پیـشرفت تحصیلی دانشآموزان پسر شهرستان اشنویه1 word دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود پروژه مقاله بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سـلامت روانـی و پیـشرفت تحصیلی دانشآموزان پسر شهرستان اشنویه1 word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود پروژه مقاله بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سـلامت روانـی و پیـشرفت تحصیلی دانشآموزان پسر شهرستان اشنویه1 word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود پروژه مقاله بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سـلامت روانـی و پیـشرفت تحصیلی دانشآموزان پسر شهرستان اشنویه1 word :

چکیده

هدف این پژوهش بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سـلامت روانـی و پیـشرفت تحـصیلی دانش آموزان پسر مدارس متوسطه شهر اشنویه (N =1588) در سال تحصیلی 85-86 بـوده اسـت که از میان آنان 210 نفر به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخـاب شـدهانـد .(n= 210)

برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامههای – پرسشنامه فراشناخت (کـارت رایـت- هـاتن و ولـز،

(1997، مقیاس سلامت عمومی GHQ (گلد برگ و هیلیر، (1981 و برای تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه، استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که فراشناخت با سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی همبـستگی مثبـت و معنـادار دارد

(.P<0/01) همچنین میان نمرات سلامت روانی دانش آموزانی که در سطوح مختلف فراشـناخت قرار داشتند، تفاوت وجود دارد.

کلید واژهها: فراشناخت، سلا مت روانی، پیشرفت تحصیلی

مقدمه

روانشناسی شناختی، پیشرفت پرشـتاب خـود را از نیمـه دوم قـرن بیـستم آغـاز کـرد و در

شرایطی اوج گرفت که مخالفان سرسختی مثـل واتـسون در برابـر آن قـد علـم کـرده بودنـد. امـا

روانشناسی فراشناخت، حوزه اندیشهگری نوینی است که پیشنیه آن به حدود دهه 1970 میرسـد

(صالحی،.(1380

شناخت عبارت است از جریانهای فکری، یادگیری، نحـو سـازماندهی، ذخیـرهسـازی و بـه

کارگیری اطلاعات (سیف، .(1376

فلاول1 نخـستین کـسی بـود کـه در سـال 1979 اصـطلاح فراشـناخت2 را مطـرح کـرد. بـه نظـر

فلاول(1979،(1987، فراشناخت هم شامل فرایندهای شناختی و هم شامل تجارب یا تنظیم شناختی است.

دانش فراشناختی به اکتساب دانش پیرامون فرایندهای شناختی و دانش درباره نحوه اسـتفاده از فراینـدهای

کنترل شناختی اشاره دارد (وست وود3، 1993؛ به نقل از لوینگ استون، .(1997

فلاول ( (1997 فراشناخت را به عنوان آگاهی از اینکه فرد چگونه یاد میگیرد، آگـاهی از چگـونگی

استفاده از اطلاعات موجود برای رسیدن به یک هدف، توانایی قضاوت دربار فرایندهای شناختی در یـک تکلیف خاص، آگاهی از اینکه چه راهبردهایی را برای چه هـدفهایی مـورد اسـتفاده قـرار دهـد، ارزیـابی پیشرفت خود در حین عملکرد و بعد از اتمام عملکرد تعریف کرده است (فلاول و میلر، .(1998

اصطلاح فراشناخت به دانش دربار فرایندهای شناختی و چگونگی استفاده بهینه از آنها برای رسیدن

به اهداف یادگیری گفته میشود (بایلر و اسنومن4، 1933؛ به نقل از زوهر5، .(1991

فرایندهای فراشناختی دارای دو جنبه مستقل اما مرتبط بایکدیگرند: یکی دانش فراشـناختی و دیگری تجربه فراشناختی(کدیور،.(1383

فلاول دربار دانش فراشناختی به سه مؤلفه زیر اشاره کرده است:

1 Flavell 2. .metacognition 3. Westwood 4 .Bailer &Snoman 5. Zohar

143

الف) اطلاع فرد از نظام شناختی خود: این مؤلفه به دانش فرد در مورد آنچـه بایـد دربـار

یادگیری و پردازش اطلاعات بداند، اشاره دارد و شامل اطلاعاتی مثل تواناییهـای حافظـه، مراحـل

حافظه، انواع حافظه و ظرفیت آنها، نحوه بررسی مطالب و فرآیندهای کنترل کننده اسـت. اطـلاع از

تواناییهای حافظه و برآورد درست این تواناییها میتواند به فرد در اکتساب، نگهداری و استفاده درسـت از

آنچه یاد گرفته است، کمک کند (سواسون،.(1990

ب) اطلاع فرد از تکلیف: اطلاع فرد از تکلیف شامل دانـش دربـار ماهیـت تکلیـف، نـوع،کیفیت و چگونگی تکلیفی است که قرار است فرد با آن درگیر شود. از آنجا که عدم کارآیی حافظـه،
بیش از هر چیز به فقدان توجه در شروع کار برمیگردد، اگر مطالب در ابتدای پردازش با دقـت انتخـاب

نشده باشد، یادآوری آن نیز با اختلال مواجه خواهد شد. به منظور پردازش صـحیح اطلاعـات، یادگیرنـده باید بتواند از تواناییهای خود در آن زمینه آگاهی پیدا کند (کار و جویس، .(1998
ج) اطلاع فرد از راهبردها: این مؤلفه به آگاهی از راهبردهای شناختی و فراشناختی و اینکـهفرد بداند چه وقت و کجا، از چه راهبردی میتواند استفاده کند، اشاره دارد. اطلاع از راهبردهایی که

در مراحل گوناگون نگهداری و بازیابی اطلاعات به کار میرود، (سازماندهی1، مرور ذهنی2، تمرکـز3 و;)

میتواند در امر اکتساب و یادآوری مؤثر باشد.

1 organization 2. rehearsal 3. centralization

جدول .1 مؤلفههای فراشناخت بر اساس دیدگاه فلاول (1979)

مؤلفه توضیح

فرد: آگاهی از توانایی خود (1 آگاهی فرد از نقاط قوت و ضعف خود
و دیگران به عنوان (2 آگاهی از اینکه چه چیزی را میدانیم و چه چیزی را
پردازشگر شناختی نمیدانیم
(3 آگاهی از محدودیتهای حافظه کوتاه مدت

تکلیف: آگاهی از انواع (1 آگاهی فراگیر از اینکه بازشناسی ساده تر از یادآوری یک
تکالیف شناختی سلسله اطلاعات است
(2 آگاهی از اینکه یادآوری کلمه به کلمه دشوارتر از بیان
خلاصه یک مطلب است
(3 آگاهی از اینکه یادگیری دوبار چیزی بسیارآسان تر از
یادگیری آن برای اولین بار است
راهبرد:آگاهی از انواع (1 آگاهی و استفاده از روشهای یادیار مانند تکرار،
راهبردهای شناختی سازماندهی، خودآزمایی وتفسیر
(2 علم به اینکه استفاده از راهبردها میتواند به عملکرد
موفقیت آمیز کمک کند

تجربه فراشناختی یا فرایندهای تنظـیم و کنتـرل، یکـی دیگـر از فراینـدهای فراشـناختی اسـت کـه فرایندهای تفکر فرد را در موقعیت یادگیری هدایت میکند. کنترل کنندههای فراشـناخت یـا خـودتنظیمی

عبارتند از:

الف) برنامهریزی: برنامهریزی مستلزم تعیین هدف بـرای مطالعـه، انتخـاب راهبردهـای مناسـب وتنظیم منابعی است که بر عملکرد یادگیرنده تأثیر میگذارد.
ب) راهبرد نظارت: این مؤلفه شامل پیگیری و توجه به هنگام خواندن متن، سـؤال کـردن از خـوددربار موضوعات و نظارت کردن بر سرعت و زمانی است که خواندن یک متن نیاز دارد.

ج) راهبرد تنظیم: این راهبرد به دانش آموزان کمک میکند تا چگـونگی مطالعـه خـود را اصـلاح

کنند، دوباره مرور و نقایص درک و فهم خود را برطرف کنند (کدیور،.(1383

145

فراشناخت نقش اساسی را در یادگیری موفقیتآمیز ایفا میکند. به منظور بررسی فعالیت فراشـناختی

و تعیین مؤلفههای مؤثر در تفکر حل مسأله دانش آموزان از طریـق کنتـرل فراشـناختی، مطالعـه یـادگیری

موفقیتآمیز دارای اهمیت است (برکوسکی و همکاران، 1987م؛ به نقل از سوانسون، .(1990

اروم رود(2000)1 در پژوهش خود نشان داد که هرچقدر دانـشجویان در مـورد راهبردهـای مـؤثر

یادگیری و محدودیتهای تواناییهای یادگیری و حافظه خود بیشتر بداننـد بـه همـان انـدازه احتمـال اینکـه

پیشرفت تحصیلی آنان بیشتر باشد، افزایش مییابد (اسکیتکا2 ، .(2002

به نظر شومر(1993)3 میان توانایی شناختی و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان رابطه وجود دارد. هـر

چه تواناییهای شناختی دانشآموزان بالاتر باشد، پیشرفت تحـصیلی بهتـری خواهنـد داشـت (بـه نقـل از اسکیتکا،.(2002
پنیتریچ و دیگروت(1990)4 براساس پژوهشی که روی دانشآموزان پایه هفـتم در دروس علـوم و

زبان انگلیسی داشته است، به این نتیجه رسیدند که فراشناخت با عملکـرد یـادگیری دانـشآمـوزان رابطـه

مثبت دارد.

پژوهشهای برانسورد (1986)، استرنبرگ (1985) و زیمـرمن(1990)5 نـشان مـیدهنـد کـه میـان خودآگاهی شناختی و یادگیری ارتباط مثبت وجـود دارد و خودآگـاهی شـناختی لازمـه یـادگیری اسـت

(اسکتیکا، .(2002

نتیجه تحقیق رحمانی (1380) نشان داد که استراتژیهای شناختی، توانایی پیشبینی مثبت و معناداری از پیشرفت تحصیلی دانشآموزان دارند.

از نظر سازمان بهداشت جهانی سلامت روانی عبارت است از: قابلیت فرد در برقراری ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران، توانایی در تغییـر و اصـلاح محـیط اجتمـاعی خـویش و حـل مناسـب و منطقـی

تعارضهای هیجانی و تمایلات شخصی خود (میرکمالی، .(1373

1 .Oromrood2 .Skitika3 .Shommer

4 .Peintrich&Digrote5 .Bransford; Sternberg; & Zimmerman

از نظر کاپلان و بارون1 بهداشت روانی حالت خاصی از روان است که سبب بهبـود، رشـد و کمـال

شخصیت انسان میشود و به فرد کمک میکند که با خود و دیگران سـازگاری داشـته باشـد (میرکمـالی،

.(1373 مازلو2 بهداشت روانی را حاصل تأمین نیازهـا و شـکوفا شـدن اسـتعداد ذاتـی انـسانها مـیدانـد

(میرکمالی، .(1373 هدف اصلی سلامت روانی کمک به همه افراد در رسیدن به زندگی کاملتـر، شـادتر، هماهنگتر، شناخت وسیع و پیشگیری از بـروز اخـتلالات خلقـی، عـاطفی و رفتـاری اسـت. مقابلـه بـا

بیماریهای روانی برای ایجاد جامعه سالم از وظایف اصلی دولتها و افراد جامعـه اسـت و هـر اجتمـاع کـه

خواستار بهزیستی و شادکامی افراد خود است، باید مردم سازگار و هماهنگ پـرورش دهـد (میلانـیفـر،

.(1378

به عقید آدلر (1973)، سلامت روان یعنی داشتن اهداف مشخص، روابـط خـانوادگی و اجتمـاعی

مطلوب، کمک به همنوعان و کنترل عواطف و احساسات خود (وردی،.(1380

الگوی راجرز از شخصیت سالم و سلامت روان، انسانی است بسیار کارآمـد و بـا کـنش و کـارکرد

کامل که از تمام تواناییها و استعدادهایش بهره میگیرد و دارای ویژگیهایی همچون آمـادگی بـرای کـسب

تجربه، احساس آزادی و خلاقیت و آفرینندگی است (وردی،.(1380

شواهد گوناگون مبنی بر ارتباط ابعاد متفاوت و بهداشت روانی با عملکردهـای تحـصیلی و تربیتـی وجود دارد. بر اساس مطالعات انجام شده که عملکرد موفق تحصیلی سبب افزایش عزت نفـس مـیشـود

(رابینسون و همکاران3 ، 1986؛ به نقل از حسنپور، .(1382 افرادی که به دلایلی دچار آشفتگیهای هیجانی هستند و بهداشت روانی آنها تضعیف شده است، به شیوههای متفاوت آشفتگیهای خود را بروز میدهنـد.

این افراد اغلب دارای مشکلاتی از قبیل خود پنداره ضعیف، افت تحصیلی، طـرد اجتمـاعی و نـاتوانی در

برقراری ارتباط با همسالان و عدم پایبندی به قوانین اجتماعی هستند؛ که این مشکلات روانی- اجتمـاعی تأثیری مستقیم بر فرایند یادگیری آنها میگذارد (سلحشور، .(1382

لوبان و همکاران(2002)4 بر اساس پژوهشی عنوان کردند که باورهای فراشناختی در بیماران مبـتلا به اختلالات اضطرابی به ویژه در اختلال اضطراب فراگیر، اختلال پانیک، اختلال وسواس فکری و عملـی
و اختلال استرس پس از ضربه مختلتر است.

1 . Kaplan & Baron 2 . Maslow 3. Rabinson& et al
4.Lobban& et al

147

نتایج پژوهـشهای رادزیزوسـکا و همکـاران(1996)1، ریچاردسـون(1993)2 و کنـدل و دیـویس3

(1986) نشان داده است که میان سلامت روانی پایین (مثل اخـتلالات عـاطفی و اضـطرابی) و مـشکلات

رفتاری مانند پیشرفت تحصیلی پایین، ارتباط وجود دارد (اسویدل، .(1996

مطالعات متیوز و هیلیارد و کمپل (1999) نشان میدهد که فراشناخت، رویارویی متمرکز بر هیجـان

و نگرانی از جمله شاخصهایی هستند که میتوان بر اساس آنها تنش، نگرانی، تفکر نامربوط بـه امتحـان و

علائم بدنی همراه با اضطراب امتحان را پیشبینی کرد.

ولز و پاپاجیوجیو (1998) در پژوهشی که انجام دادند، دریافتند که میـان تـوانش شـناختی و علائـم

وسواس فکری – عملی ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد.

نتایج پژوهش ولز، کارت رایت و هاتن (2004) نشان میدهد که بیمارانی که دارای اختلال اضطراب

تعمیمیافته و اختلال وسواس فکری – عملی هستند در مقایسه با افراد غیربیمار از نظر توانش شـناختی در

سطحی پائینتر قرار دارند.

متیوز و همکاران (1999) دریافتند که کسانی که توانش شناختی پایینتری دارند، نسبت به اضطراب امتحان4 آسیبپذیری بیشتری دارند (به نقل از هارتمن، .(2001

ملینگز و آلدن (2000) در پژوهشی که انجام دادند، دریافتند که افـرادی کـه دارای اضـطراب بـالاتر

هستند، نسبت به افرادی که دارای اضطراب پایینتر هـستند، نـشخوار پـس رویـدادی بیـشتر را گـزارش

میکنند.

لوبان(2002)5 در پژوهشی گزارش داد کـه باورهـای فراشـناختی در بیمـاران مبـتلا بـه اخـتلالات اضطرابی به ویژه در اختلال اضطراب فراگیر، اختلال پانیک، اختلال وسواس فکـری و عملـی و اخـتلال استرس پس از ضربه مختلتر است.

با توجه به نتایج یافتههای پژوهشی فوق میتوان گفت که باورهـای فراشـناختی نقـشی اساسـی در سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی دارند.

1 Radzizzoska&etal2 . Richardson 3. Candel& Davis 4. Test aدانلود پروژه مقاله بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سـلامت روانـی و پیـشرفت تحصیلی دانشآموزان پسر شهرستان اشنویه1 word iety

5 Lobban .

در زمینه لزوم توجه به فراشناخت و آموزش مهارتهای فراشناختی به دانشآموزان، اسلاوین (1994)

معتقد است که روانشناسان تربیتی طی چندین ده آموزش راهبردهای ویـژه یـادگیری را تأکیـد کـردهانـد

(کدیور،.(1383 لفرانکویس (1997) تأکید میکند که مهمترین موضوع روانشناسی شناختی در روانشناسی تربیتی، تأکید بر یادگیری »چگونه یادگرفتن« به عنوان یکی از هدفهای کلی فرایند یادگیری و تدریس است

(کدیور، .(1383

پژوهش حاضر به منظور فراهمسازی شواهدی از رابطه میان باورهای فراشناختی با سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی انجام گرفته است. بر مبنای آنچه در مقدمه بیان شد، پـژوهش حاضـر بـه طـور اخـص بدنبال بررسی فرضیههای زیر است:

1 میان فراشناخت و سلامت روانی رابطه مثبت وجود دارد.

2 بین فراشناخت و پیشرفت تحصیلی رابطه وجود دارد.

3 بین سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت وجود دارد.

4 در خرده مقیاسهای سلامت روانی، افراد دارای سطوح مختلف فراشناخت با هم تفاوت دارند.

روش

جامعه آماری پـژوهش حاضـر را دانـشآمـوزان مـدارس متوسـطه شـهر اشـنویه تـشکیل مـیدهنـد

.(N =1588) از این عده 210 نفر به روش نمونـهگیـری تـصادفی سـاده انتخـاب شـدهانـد .(n= 210) در پژوهش حاضر به منظور کشف روابط میان متغیرها از روش تحقیق همبـستگی اسـتفاده شـده اسـت. بـرای

سنجش باورهای پرسشنامه فراشناختی از پرسشنامه فراشناخت کارت رایت – هاتن و ولز (1997) استفاده شده است. این پرسشنامه دارای 65 مورد است که از یک مقیاس چهار درجهای (مثلا موافق نیستم، کمـی

موافقم، تا حدی، کاملاً موافقم) تشکیل شده است. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه فراشناخت از 0/72 تـا

0/89 و ضریب همبستگی آن با مقیاس اضطراب صفت اسپیل برگر میان 0/26 تا (P=0/05) 0/73 گزارش شده است (نریمانی و ابوالقاسمی، .(1384 برای سنجش سـلامت روانـی از فـرم کوتـاه مقیـاس سـلامت عمومیگلدنبرگ (1981) استفاده شده است. که سؤالات آن در برگیرند چهار خرده مقیاس است. ضریب اعتبار این مقیاس 0/67 الی 0/76 و پایایی تنصیف 0/83 و پایایی بازآزمایی 0/85 و ضریب همبـستگی آن با پرسشنامه فراشناخت .r=0/46 گزارش شده است((P=0/01، (نریمانی و ابوالقاسمی، .(1384

برای سنجش پیشرفت تحصیلی از اسناد و مدارک تحصیلی استفاده شده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.

بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سلامت روانی و ;
149

یافته های پژوهشی

جدول.2 توزیع فراوانی نمرات فراشناخت در چهار سطح

چهار سطح در فراشناخت فراوانی درصد

1 46 24/3

2 47 24/9

3 47 24/9

4 49 25/9

جدول دو نشان میدهد که 46 نفر(24/3 درصد) در سطح یک، 47 نفر((2/9 در سطح دو و

سه و 49 نفر((25/9 در سطح چهار فراشناخت قرار گرفتهاند.

جدول .3 میانگین و انحراف معیار متغیر های مورد مطالعه

متغیرهای پژوهش SD
X

فراشناخت 138/23 25/14

پیشرفت تحصیلی 15/49 1/49

سلامت روانی 48/29 10/19

جــدول ســه نــشان مــیدهــد کــه میــانگین و انحــراف معیــار فراشــناخت بــه ترتیــب

(SD=25/14)X=13/23 است. میانگین و انحراف معیار پیشرفت تحصیلی و سلامت روانی بـه ترتیب (SD=1/49)X=15/49 و (SD=10/19)X=48/29 است.

جدول .4 ضرایب همبستگی میان متغیرهای پژوهش

متغیر فراشناخت پیشرفت تحصیلی سلامت روانی
متغیر

فراشناخت 1 0/37** 0/46**
0/001 0/001

پیشرفت تحصیلی 0/37** 1 0/14**
0/001 0/03

سلامت روانی 0/46** 0/14** 1
0/001 0/001

051 فصلنامه نوآوریهای آموزشی، شمار19، سال ششم، بهار1386

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

95/6/31
7:27 صبح

دانلود پروژه تحقیق در مورد رابطه دین با دمکراسی word

بدست ali در دسته

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود پروژه تحقیق در مورد رابطه دین با دمکراسی word دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود پروژه تحقیق در مورد رابطه دین با دمکراسی word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود پروژه تحقیق در مورد رابطه دین با دمکراسی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود پروژه تحقیق در مورد رابطه دین با دمکراسی word :

رابطه دین با دمکراسی
در اسلام مشارکت مردم پشتوانه مکتبی دارد .
حجت الاسلام دکتر سید حسین ابراهیمیان
دمکراسی و مشارکت سیاسی مردم ، از اصول حکومت دینی
در نظام حکومتی اسلام ، دمکراسی به منزله یک شیوه با روش حکومتی ، یعنی نقش دادن به مردم و مشارکت دادن آنان در مسائل مختلف زندگی و اجتماعی ، به عنوان یک اصل اساسی مورد اهتمام قرار گرفته است ،

چه در اعتقادات و چه در احکام اسلامی ، موارد فراوانی یافت می شود که بیانگر حقیقت فوق است . از جمله آن موارد این است که در تفکر اسلامی ، حکومت و رهبری دینی خدمتگذار مردم به حساب می آیند و حکومت اسلامی بر پایه ارشاد ، نصیحت و نظارت مردم بر حاکمان استوار است و حاکمان دینی موظفند در جهت تامین خیر و سعادت مردم در تمامی ابعاد مادی و معنوی گام بردارند .
در بینش اسلامی ، به جز خداوند ، هیچ کس به طور مستقل ، حق تصرف و جان و مال افراد و یا دخالت در سرنوشت مردم را ندارند و تنها با اذن خداوند حکومت حاکمان مشروعیت می یابد .
احترام گذاشتن به حقوق افراد جامعه و آزادی های مشروع آنان و نفی هر گونه استبداد و سلطه در عرصه حکومت و سیاست ، که از ویژگی های نظامی دمکراتیک است ، در حکومت اسلامی به بهترین شکل مورد توجه قرار گر فته است ، در نظام اسلامی ، همه افراد جامعه در برابر قانون ، یکسانند و نژاد ، زبان ، رنگ قومیت ، و حتی مذهب معیار امتیاز به شمار نمی رود .
از مزایای زمامداری دینی ، حرمت نهادن به شخصیت مردم ، تقویت روحیه آزادمنشی و انتقاد و ارشاد دلسوزانه نسبت به مسئولان نظام در سطح بسیار بالای آن است .

بهترین گواه موارد فوق، عهدنامه مولا علی بن ابیطالب ( ع) به مالک اشتر است که تکیه گاه اصلی امام ( ع) حرمت گذاری به مردم ، حق حاکمیت قائل شدن برای مردم ، از بین بردن امتیازهای دروغین و تبعیض های ناروا میان مردم ، نفی هر گونه زورگویی و سلطه مداری نسبت به آنان و برخورد متواضعانه و خیرخواهانه با مردم است .

چگونگی ارتباط دین با دمکراسی
دین از سه عنصر اساسی تشکیل شده است ، اعتقادیات ، اخلاقیات ، و مناسک و مراسم ( احکام ) راس اعتقادات دینی ، این عقیده وجود دارد که همه جهان از یک منشا قدسی سرچشمه می گیرند ، یعنی تفاوت انسان دین باور یا غیر متدین در این است که انسان دیندار براساس اعتقاد به جهان غیب و این که هر چیزی در جهان از قداستی برخوردار است .
حال ببینیم که در تفکر دمکراسی ، مساله چگونه است ؟ گاهی ما دمکراسی را به عنوان یک شیوه یا معنای حکومت مردم ، نقش دادن به آنان در مسائل سیاسی ، مشارکت دادن مردم در حکومت و حضور آنها در مسائل مختلف مربوط به زندگی اجتماعی است . این معنا از دمکراسی ، چنان که بیان شد ، نه تنها با تفکر دین و حکومت دینی ناسازگار نیست ، بلکه در تعالیم دینی به عنوان یک اصل اساسی مورد توجه قرار گرفته است .

مساله شورا و مشورت ، بیعت ، نصیحت ، حاکمان دین و ائمه مسلمین ، امر به معروف و نهی از منکر ، آزادی های مشروع ، نفی سلطه گری و استبداد حق حاکمیت مردم بر سرنوشت خود ، یکسان بودن افراد در برابر قانون و دهها اصل دیگر اسلامی به اضافه سیره پیامبر اکرم (ص) و قانون اساسی نظام ما که تکیه بر اساسی بر اتکا نظام به آرای عمومی است . همه و همه گواه بر این است که دمکراسی با دین ، کاملا سازگار است .
در قانون اساسی ما اصولی وجود دارد که لایتغیرند و اگر روزی شورای بازنگری هم تشکیل شود و بخواهد قانون اساسی را تغییر دهد هرگز نمی تواند آن اصول را تغییر دهد ، یکی از آن اصول لا یتغیر ، اصل (( اتکانظام به آرا و افکار عمومی )) است .
وقتی بیل کلینتون با آرای یک چهارم مردم امریکا به عنوان رئیس جمهور امریکا به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد ، آن را اوج دمکراسی در جهان اعلام کردند ، در حالی که در ایران اسلامی ، رئیس جمهور ما با دو سوم آرای کسانی که صلاحیت رای آادن داشتند انتخاب شده است و بعد ما را متهم می کنند که شما به دمکراسی بها نمی دهند !
پس از تلقی از دمکراسی که صرفا شیوه ای است برای مشارکت دادن مردم در مسائل سیاسی شان در متن تفکر اسلامی وجود دارد .
اما اگر بدانیم دمکراسی را یک نوع بینش فلسفی بدانیم که زیر بنای عقیدتی دارد و صرفا یک روش و شیوه حکومتی نیست ، در این صورت باید به زیربناهای این تفکر فلسفی توجه کنیم و ببینیم آیاد با تفکر دینی سازگاری دارد یا نه ؟

از جمله مبانی فلسفی دمکراسی ، اومانیسم ، سکولاریسم ، و لیبرالیسم است . تفکر اومانسیتی ، امروزه به جریانی اطلاق می شود که می خواهد انسان به به جای خدا بگذارد و انسان را بر سرنوشت خود حاکم گرداند که این بینش با حاکمیت خداوند بر سرنوشت انسان منافات دارد . سکولاریسم هم به معنای زمینی کردن همه چیز و نفی قداست از همه چیز است که این معنا نیز با ماهیت دین که مساله قداست است و می خواهد بگوید که در این عالم ، در هر چیزی یک امر قدسی وجود دارد در تعارض قرار می گیرد ، تعارض دین با لیبرالیسم هم که روشن است .
پس دمکراسی به عنوان یک فلسفه سیاسی با این زیربناهای عقیدتی ، در تضاد آشکار با تفکر دینی است .

قرائت دیگر از دمکراسی
برخی از اندیشمندان اسلامی ، در کنار آن دو تلقی پیشگفته از دمکراسی ، نگرش سومی را تحت عنوان دمکراسی اسلامی مطرح کردند و گفتند ما دمکراسی را با همان مبانی فلسفی اش در نظر بگیریم و آن مقداری را که با دین سازگاری دراد بپذیریم ، و آن مبانی ای را که با اسلام سازگار نیست ، اصلاح کنیم که موج چنین تفکری بیشتر در کشورهای عربی پیدا شده است ، چنان که علاومه مودودی گفته است ، (( اسلام در درون خودش دمکراسی دارد ، اما با حفظ حاکمیت الهی ، نه حاکمیت مردم ))

برقراری این نوع سازش بین بینش اسلام با تفکر دمکراسی ، کار بسیار حساس و دشواری است ، زیرا ارزشی که دمکرلاسی برای آرای مردم قائل است ، هیچ حد و مرزی ندارد ، یعنی حتی اگر مردم بر خلاف مقررات صریح قرآن ، رای دهند باز معیار رای و نظر مردم است و اساسا دمکراسی حکومتی است و بدیهی است که این دیدگاه با اسلام سازگار نیست . اسلام برای آرای مردم و حضور آنان در صحنه های اجتماعی ، اهمتی فراوانی قائل است ، اما در یک چجارچوب و مرز خاص ، یعنی در چارچوب حاکمیت الهی ، مردم آزادند در صحنه های گوناگون اجتماعی ، حضور یابند و رای بدهند ، اما این مشارکت باید در چارچوب احکام خدا و فرهنگ اسلامی باشد که مردم آن را پذیرفته اند و به آن اعتقاد راسخ دارند .

اگر جوهره دمکراسی را (( مشارکت سیاسی مردم )) بدانیم ، قطعا اسلام انگزیه مشارکت مسلمین در عرصه های سیاسی ، و اجتماعی ناشی از تعلیمات دینی و دستورات اسلامی است ، برخلاف نظام های دمکراسی که انگیزه شهروندانش از مشارکت ، برآورده شدن خواسته های فردی و منافع اقتصادی است .

لذا در اسلام مشارکت مردمی پشتوانه مکتبی دارد . انسان مسلمان برای جلب رضای خداوند و عمل به دستورات دینی ، خود را متعهد و موظف به مشارکت در تمامی ابعاد جامعه و مسائل حکومت می داند ، یک آزادی دیگر که در فرهنگ اسلامی ما وجود دارد و در نظام های دمکراسی آن را نادیده گرفته اند (( آزادی معنوی )) است یعنی انسان باید خود را از اسارت نفس ، طمع های دنیوی و وابستگی هایی که به صورت غل و زنجیر او را محدود و زندانی می کند و از رسیدن به کمال مطلوب و قرب الهی باز می دارد ، برهاند و آزاد کند .
و مربیان و کارکرد مهم مشارکتی آنها ، مقاله پیش رو ، ابتدا به فرصت ها و امکانات سودمند حاصل از فعالیت های این تشکل می پردازد ، سپس چالش ها و موانع موجود در مسیر فعالیت های آن را ارائه خواهد کرد .

فرصت ها
فرصت ها عبارت از شرایط ، امکانات و لوازم بالقوه ای است که در اختیار والدین قرار دارد و برای تحقق اهداف نظام تعلیم و تربیت ضروری است .یکی از فرصت هایی که در اختیار مدارس قرار دارد ، امکان بهره گیری از توان بالقوه فکری ، علمی ، مهارتی ، و تخصصی والدین دانش آموزان ، در جهت بهبود و ارتقای سطح کیفی برنامه ها و فعالیت های مدارس است . در حال حاضر نظام آموزشی ایران با حدود هجده میلیون نفر دانش آموز تحت تعلیم در دوره های مختلف تحصیلی و سی میلیون نفر پدر و مادر دانش آموز ، در تعامل و ارتباط نزدیک قرار دادر .

در میان این جمعیت قابل توجه ، افراد دارای صلاحیت های تخصصی ، حرفه ای و مهارتی بالا و قابلیت های علمی مفید و موثر و نیز صاحت نظراتی با کفایت وجود دارند که با برنامه ریزی صحیح و منطقی می توان همه ساله این منابع بالقوه فکر ، اندیشه ، نظر، تخصص ، و مهارت را برای مداخله و مشارکت در فرآیندهای تصمیم گیری ، اجرا و ارزشیابی کلیه برنامه ها و فعالیت های آموزشی و تربیتی ( در تمامی سطوح نظام آموزشی و نه فقط مدارس ) فراخواند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

95/6/31
7:27 صبح

دانلود پروژه مقاله در مورد کلام خدا وکتاب خدا word

بدست ali در دسته

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود پروژه مقاله در مورد کلام خدا وکتاب خدا word دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود پروژه مقاله در مورد کلام خدا وکتاب خدا word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود پروژه مقاله در مورد کلام خدا وکتاب خدا word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود پروژه مقاله در مورد کلام خدا وکتاب خدا word :

کلام خدا وکتاب خدا

کلام خدا یکى از مسائل اساسى علم کلام، فلسفه، عرفان، تفسیر و علوم‏قرآن است. متکلمین از نظر حدوث و قدم و کلام لفظى و نفسى به آن‏مى‏نگرند، اما عرفا آن را بیان آنچه در دل است، خوانده‏اند; به همین جهت‏کلام را با لفظ برابر ندانسته و فعل خداى تعالى را نیز کلام و قول اومى‏شمارند. مقاله حاضر کلام خدا را از این دیدگاه بررسى کرده و به‏تفاوتهاى اساسى بین کلام و کتاب خدا پرداخته و کلام خدا را صرف‏نظر ازاختلاف حیثیات همان کتاب خدا دانسته است; سپس به بیان مراتب کلام وکتاب پرداخته و پس از بیان درجات تشکیکى آنها مخاطب کلام خدا را درهر کدام از این مراتب بیان کرده است.

کلید واژه‏ها: کلام، کتاب تدوینى، کتاب انفسى، کتاب تکوینى، خلق،امر، احدیت، واحدیت.
1) مقدمه
کلام خداى تعالى از موضوعات مشترک چند علم عقلى و نقلى است. هر کدام ازصاحبان علوم کلام، فلسفه، عرفان، علوم قرآن و تفسیر توجهى جدى به آن داشته و هریک از زاویه دیدخود به آن نگریسته‏اند. بیشترین دل مشغولى متکلمان پاسخ به این دوسؤال بود که آیا کلام خدا حادث است‏یا قدیم؟ و آیا کلام منحصر به لفظى است‏یا آنکه‏شامل نفسى نیز مى‏گردد؟ فرهیختگان علوم قرآنى نیز نظر و جهت‏بحث‏خود را برمحکم و متشابه و راه شناخت و تفسیر هر کدام معطوف داشتند. مقاله‏اى که اینک پیش‏روى دارید، کلام خداى را با دیدگاه عرفانى مورد مطالعه قرار مى‏دهد.

2) معناى کلام
در مشرب عرفانى هر فردى از افراد وجود کلمه‏اى از کلمات خداى تعالى است که‏داراى ظهر و بطن و حد و مطلع و مراتب هفت گانه و بلکه هفتادگانه است. بر همین‏اساس کتاب تدوینى الهى داراى هفت‏باطن است. آن از مرتبه احدیت‏به عالم الفاظ واصوات تنزل یافته تا براى تمام اقشار مردم هدایت‏باشد و هر آیه‏اى نسبت‏به هر گروهى‏باطنى دارد.
صدرالدین قونوى گوید: «کلام به معناى تاثیر متکلم در مخاطب است، به قوه‏اى که‏تابع اراده او باشد و به آن وسیله آنچه در نفس اوست‏به مخاطب ابراز شده و به اورسانده شود، و ایجاد حق‏تعالى اعیان ممکنات را نیز چنین است; زیرا آنها کلمات وحروف خداى تعالى هستند که آنها را به وسیله حرکت‏حبى غیبى از نفس خود اظهارنموده تا به وسیله این کلمات خداوند و اسماء و صفات او شناخته شوند»[1].

قونوى در اینجا کلام را به معناى تاثیر گذاردن در مخاطب دانسته و آنرا طورى تفسیرمى‏کند که با ظاهر آیات شریفه قرآن و کلمه بودن عیسى موافق درآید، و از این رو اعیان‏موجودات را کلمات و حروف الهى معرفى کرده است.
اگر ما به نحوه شکل‏گیرى کلام و هدف از پیدایش آن توجه کنیم، مقصود از کلام رابهتر متوجه مى‏شویم. آیا باید کلام را تنها در محدوده واژه‏ها و الفاظ جستجو کنیم یاآنکه اعیان موجودات خارجى کلمات واقعى بوده و در اصل کلام همانهاست و اگر الفاظرا کلام مى‏نامیم، از نوعى اعتبار بهره جسته‏ایم.
علامه طباطبائى فرموده است: «کلامى که از امور ا عتبارى است، احتیاج و ضرورت‏اجتماعى سبب پیدایش آن شده است; چون در یک جامعه مردم مجبورند که آنچه را دردل دارند، به یکدیگر اظهار کرده و بفهمانند و اگر انسان مى‏توانست‏به تنهایى زندگى‏کند، نیازى به تکلم نیز پیدا نمى‏کرد. پیدایش کلام نیز با مطالعه احوال موجودات روشن‏مى‏شود; مثلا مرغ در ابتدا وقتى مى‏خواهد وجود دانه و خوردن آن را به جوجه خودبفهماند، در برابر جوجه خود یک دانه‏اى را با منقار خود برداشته و به این وسیله دانه‏برداشتن را به او یاد مى‏دهد، و سپس دانه‏اى دیگر را برداشته و نوعى صدا از خود

برمى‏آورد، و پس از مدتى تنها همان صدا را ایجاد مى‏کند و نیازى به برداشتن دانه و نشان‏دادن آن احساس نمى‏کند و جوجه نیز مقصود او را مى‏فهمد. انسان نیز اینگونه است;بنابراین مى‏توان گفت: «لفظ‏» یا «کلام‏» وجودى اعتبارى براى معناى خود است، و تکلم‏راهى است‏براى رسیدن به آنچه در دل متکلم است، و چون هدف از کلام بیان چیزى‏است که در دل است و هر فعلى نیز چنین دلالتى دارد، مى‏توان گفت که هر فعلى خودنوعى از کلام است; با این تفاوت که دلالت لفظ اعتبارى است و دلالت فعل حقیقى‏است. پس هر موجودى کلام خداوند است‏»[2].
علامه طباطبائى در این سخن خود چون به هدف کلام توجه کرده است، هرموجودى را کلام تکوینى خداوند دانسته است. اما صدر الدین قونوى باتوجه به معناى‏کلام که همان جرح و اثر گذاردن است، هر موجودى را فعل خدا دانسته است. درمهمترین خطبه توحیدى نهج‏البلاغه نیز فعل خدا کلام خدا خوانده شده است: «و انماکلامه سبحانه فعل منه‏»[3]; (کلام خداوند همان فعل اوست).
با توجه به آنچه گذشت، معلوم شد که اولا، لازم نیست که همیشه کلام «لفظ‏» باشد;بلکه کلام اعم از لفظ و فعل است و هر کدام از این دو مى‏توانند کلام باشند و ثانیا، لازم‏نیست که همیشه کلام بیان کننده آنچه در دل انسان است‏باشد; بلکه هر چه علامت چیزدیگر باشد، چه آن چیز در دل باشد یا غیر دل، کلام خواهد بود. پس هر چه بیان کننده‏جهان هستى باشد، کلام است; چه لفظ باشد یا غیر لفظ، و بیان مقصود فرقى نمى‏کند که‏بواسطه وضع یا بالذات باشد، و مهم در کلام بودن همان علامت چیز دیگر بودن است،و لذا گاهى مى‏گویند: با زبان بى‏زبانى گفتم.

ضمنا اگر آیه شریفه «لا یمسه الا المطهرون‏» (1) [واقعه 79] نفى باشد – نه نهى – چون‏کلام مقدس الهى از ساحت و مطلب خلاف مبرى و دور است و این آیه شریفه دلالت‏دارد که جز انسانهاى پاک هرگز کسى به این کتاب الهى نمى‏رسد و از طرف دیگرمى‏دانیم که انسانهاى ناپاک مى‏توانند قرآن کریم را مس کنند، معلوم مى‏شود که مراد ازاین آیه آن کتابى است که کلمات آن غیر از این الفاظ و کلمات است; یعنى: همان‏موجودات تکوینى است که کلمات خدا بوده و هر کدام دلالتى بر مراد الهى دارند.
3) معناى کتاب
معمولا مردم کاغذى را که بوسیله قلم رنگى چیزى بر آن نوشته شده باشد، «کتاب‏»مى‏نامند; ول

ى با اندکى دقت روشن مى‏شود که هرگز نوع کاغذ مقوم کتاب بودن نیست وبراى تحقق کتاب هرگز نوع کاغذ مدخلیتى ندارد; همچنانکه با دقت‏بیشتر معلوم‏مى‏شود که در تحقق کتاب، اصل وجود کاغذ نیز لازم نیست و بلکه نوع قلم یا اصل‏وجود قلم و حتى وجود نوشته نیز ضرورتى ندارد. تنها چیزى که قوام کتاب به آن بستگى‏دارد، این است که باید چیزى باشد که نویسنده، مقصود خود را در آن اظهار کرده باشد.چنین چیزى کتاب است. پس هر چه که بتواند نشانه مراد و مقصود شخص باشد، کتاب‏او خواهد بود، و به این جهت مى‏توان گفت که همه عالم کتاب خداست. چنین کتابى را«کتاب تکوینى‏» گویند.
بنابراین کتاب به «کتاب تدوینى‏» که قرآن مجید است و «کتاب تکوینى‏» که جهان‏است تقسیم مى‏شود، و این کتاب تکوینى نیز به «کتاب انفسى‏» که جان انسانى است (2) و«کتاب آفاقى‏» که جهان غیرانسانى است تقسیم مى‏پذیرد.
جهان کتاب تکوینى خداوند است; زیرا نشان دهنده خداى تعالى و حکمت او وهدف از خلقت است; پس صحیفه وجود عالم خلق، کتاب خدا است و اعیان موجودات‏آیات اوست: «ان فى اختلاف اللیل و النهار و ما خلق الله فى السموات و الارض لآیات لقوم‏یتقون‏» (3) [جاثیه 5] و به جهت آنکه کتاب داراى آیات است و آیات گاهى در کتاب تدوینى‏و گاهى در کتاب تکوینى انفسى و گاهى در کتاب تکوینى آفاقى ثبت‏شده‏اند، خداى‏تعالى فرموده است: «سنریهم آیاتنا فى الافاق و فى انفسهم حتى یتبین لهم انه‏الحق‏» (4) [فصلت 53].
در ادبیات عرفانى نیز معمولا آدم و عالم را به عنوان کتاب معرفى مى‏کنند. مثلا درشعرى منسوب به على‏علیه السلام آمده است:
انت الکتاب المبین الذى باحرفه یظهر المظهر (5)
و شبسترى گوید:
بنزد آنکه جانش در تجلى است همه عالم کتاب حق‏تعالى است عرض اعراب و جوهر چون حروف است مراتب جمله آیات و وقوف است
و سعدى گوید:
برگ درختان سبز در نظر هوشیار هر ورقش دفتریست معرفت کردگار
عارف بزرگ میرزا مهدى آشتیانى فرموده است: «هر چه که چیزى در آن نقش ببنددکتاب است; چه آنکه کاغذ یا لوح ظاهرى یا لوح و صحیفه باطنى و معنوى باشد و یاآنکه صحیفه ذهن عالى یا سافل یا از موجودات خارجى باشد. به هرحال تفاوتى ندارد،و اگر آن صحیفه از موجودات خارجى بود، تفاوتى نمى‏کند که از موجودات امرى باشدیا خلقى، و نیز تفاوتى نمى‏کند که حروف آن الفاظ و حروف و کلمات ظاهرى یا وجودى‏یا معنوى الهى باشد یا از کلمات تام جبروتى ابداعى یا از آیات محکمات ملکوتى‏انشائى یا از متشابهات ناسوتى عالم ماده باشد. تمام اینها کتاب مى‏باشند»[5].

دى عشق نشان بى‏نشانى مى‏گفت اسرار کمال جاودانى مى‏گفت اوصاف جمال خویشتن بى من و تو با خود به زبان بى‏زبانى مى‏گفت آندم که ز هر دو کون آثار نبود بر لوح وجود نقش اغیار نبود معشوقه و عشق و ما بهم مى‏بودیم در گوشه خلوتى که اغیار نبود[6]
عرفاى بزرگ موجودات خارجى را «کلمات وجودى‏» و مجردات و مفارقات را«کلمات تام‏» و ماهیات و حقیقت موجودات را «کلمات معنوى و غیبى‏» مى‏خوانند[7].
4) معناى کلمه خدا
سید حیدر آملى که از مفسران و عارفان بزرگ شیعه است، گوید: «در آیه شریفه «ن‏والقلم و م یسطرون‏» (6) [قلم 1] نون همان اجمال علوم و حقایق است که به منزله دوات یاعقل اول است، و قلم عبارت از تفصیل علوم و حقایق یا نفس کلى است و این قلم ودوات همه موجودات و حقایق را نوشته‏اند که همان وجود مطلق است که این وجودمطلق کلمه خداست و ازلا و ابدا پایان ندارد. پس کلمه خداوند; یعنى: تک تک هر کدام‏از ماهیات و اعیان و حقایق موجودات خارجى. به هرحال هر موجودى را که داراى‏نوعى تعین باشد، کلمه مى‏نامند»[8]. وى در جاى دیگر گوید: «به اتفاق

همه علمامقصود از کلمات خداوند اعیان موجودات است‏»[9]. همچنانکه روشن است، مقصود ازکلمات در آیه شریفه «لو کان البحر مدادا لکلمات ربى ;» نیز معنا و حقیقت کلمات‏است، نه الفاظ آنها.
5) تفاوت کلام و کتاب

اینک این سؤال در خور طرح است که آیا کتاب خداوند و کلام خداوند دو چیز است‏یا با همدیگر اتحاد دارند.
پاسخ این سؤال آن است که کلام وقتى ثبت و ضبط شود کتاب مى‏گردد و به دیگرسخن: هر گاه کلام متشخص گردد کتاب مى‏شود; به همین جهت وقتى انسانى چیزى رابنویسد، نوشته او را کلام او نیز مى‏توان نامید. چنانکه فراوان مى‏گوییم: «فلان نویسنده‏در کتاب خود گوید ;». از طرف دیگر قبلا گفتیم که وجود هر انسانى یک کتاب انفسى‏است و آنچه را که انسان مى‏گوید، در واقع تدوین کتاب انفسى اوست.
بنابراین حقیقتا هر کلامى کتاب است و هر کتابى کلام، و اگر تفاوتى بین کلام و کتاب‏است، اعتبارى و نسبى است. مقصودى که بیان شده است، اگر با فاعل آن مقایسه شودکلام است و اگر با قابل آن سنجیده شود، کتاب است. پس مى‏توان کتاب خدا را کلام خداو کلام او را کتاب او نامید.
البته اگر به نسبت‏هاى میان کلام و کتاب نگریسته شود، تفاوتهاى بسیارى میان آن دوبه نظر مى‏رسد که به برخى از آنها اشاره مى‏کنیم:

ا) کتاب خلقى است و کلام امرى است.
ب) کتاب داراى کثرت است و کلام وحدت دارد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

<   <<   31   32   33   34   35   >>   >